Sunday, September 21, 2008

Aku perlu feedback dari korang untuk Exhibition Handbook

Dah lama aku terfikir nak buat benda ni, tapi sebab sibuk manjang tertangguh. Apa kata kalau aku mula masukkan Keperluan untuk menjadi seorang art practitioner, daripada kerja-kerja seorang kurator, research, pecah, cambah, geladah, susun, hentam, kesan dan tulis, pastu pikior balik, pecah balik, angan, impi, lukis dan gantung atau pasang, pastu pasar, jual, jawab dan simpan. FAHAM TAK? Aku rasa aku nak sharelah pengalaman aku selama 11 tahun as seorang yang setiap hari aku bergelumang dengan bidang seni ni tapi dari angle lain coz kebanyakkan korang memilih jadi artis ataupun 1/2 artis 1/2 art manager tapi aku memilih jadi apa yang orang tak suka nak pilih coz takleh jadi kaya.

Aku memang berhajat nak tulis sebuah buku cara-cara penyediaan sesebuah pameran dari mula (0) sampai hujung. Not really base on buku coz takder ilmu mengurus pameran ni betul-betul dibukukan dan kalau ada pun bukannya semua boleh pakai untuk semua pameran. Aku nak share base on pengalaman aku daripada mula aku kerja ngan Arwah Piyadasa (cikgu aku 1st sekali dalam bidang ni, orang kata di cerewet... memang tapi cerewet bersebab dan untuk yang terbaik kepada seni tu sendiri), lepas tu beratus-ratus lagi manusia yang pempunyai jutaan kerenah, berlagak, sombong, terbukti pandai, pemalu, segan, kemut, kedekut, bangang dan macam-macam lagi merangkumi di NAG Malaysia, ke galeri-galeri swasta sekitar KL, juga di negeri-negeri lain dari Perlis hingga ke Sabah, termasuklah pengalam aku di negara luar seperti Afrika Selatan, Sweden, Sepanyol, China, Indonesia, Vietnam, Thailand, Filipina, Singapura, Australia dan lain-lain. Rasanya tak rugi kalau aku share tapi ada gak kekawan kata kalau share orang lain yang untung, aku dapat apa? Tapi aku rasa kalau orang lain boleh manfaatkan pengalaman ni yang penting bagi aku pahala..... Tapi kadang-kadang aku terfikir gak pendapat member-member aku tu, Kat dunia ni kalau just bergantung kat pahala mau mati aku. Pahala tu kat 'SANA' esok, abis aku nak hidup camno?

Jadi aku amat mengharap feedback dari korang semua sama ada aku patut buat benda ni kat sini atau aku just fokus untuk keluarkan/terbitkan buku ni jer. Aku perlukan at least 100 komen atau mana yang patutlah untuk sparkkan aku sama ada nak buat atau tak. Gitau kekawan atau korang bagi pendapat korang.

6 comments:

 1. patut diteruskan.... at least ada jugak yang boleh dibuat rujukan bagi org2 yang xda ilmu pasal benda2 macamni..

  ReplyDelete
 2. 1. Thanks..... sapa ni ek? boleh aku tau. blog ko kosong jer.

  ReplyDelete
 3. aku setuju kalau kau buat buku dan publish kan...itu lebih elok dari kau tulis kat sini takut org copyright...langsung tarak guna nanti

  ReplyDelete
 4. penerbitan cara lama walaupun dipandang ol skool tetap ada fungsinya. boleh letak di resourse centre/library, boleh baca dalam elarti, boleh buat souvenior dll selain boleh cover cost memerah otak author melalui jualan nanti

  good luck!

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete