Monday, February 16, 2009

Grafiti di BalaiPada Wednesday, October 22, 2008 aku pernah menulis tentang angan2 aku untuk membawa art from d street ke Balai. Kerana keikhlasan kot, at last pada 14 Februari 2009 salah satu impian aku tu jadi kenyataan pabila 3 orang grafiti artis (They, Mamis & Super Sunday) telah dijemput untuk menyepray (spraying) kreativiti dan pandangan mereka di dinding yang telah aku dan teman2 sediakan sempena dengan Bazar Seni Gaza sebagai salah satu aktiviti untuk Pameran Amal Palestin.


Seperti yang aku dan rakan2 dah agak dan salah satu tujuan untuk aku bawak mereka ke balai ialah bagaimana mereka boleh menarik crowd. Yerlah, biasanya depa ni 'musang'. Spray dan lari di tengah malam. Sekarang pengunjung dapat melihat bagaimanakah proses sebenar untuk mereka menghasilkan karya seni mereka. Walaupun rata2 diseluruh dunia grafiti masih dianggap vandalism tetapi aku amat yakin yang bentuk, cara, stail dan aktiviti mereka juga boleh diarahkan ke arah positif. Biasalah orang Malaysia walau apapun yang mereka follow such as black metal ker, dark metal ker, grunge ker, realism ker, abstrak ker apa2 jer ker semuanya seolah2 hanya follow surface. Deep in their hati mereka tetap anak Malaysia yang mempunyai jatidiri yang kuat dan segalanya boleh digunakan untuk menyampaikan sesuatu yang positif. Ini yang aku pegang dan yakin terhadap golongan muda Malaysia yang dipandang negatif. Minah gothic pun kalau balik rumah atau kampung berkemban jugak weiiii. Mat dark metal pun gi solat aidilfitri beb. Hanya secacing jer yang betul2 hanyut. Mat pet pun gi masjid ari Jumaat utk ushar apa2 yang boleh dijadikan punca rezeki. Kalau tersermpak ngan aku nayalah jawabnya.

Anyway aku harap kekawan support dan doakan usaha seterusnya yang cuba aku dan rakan2 push kat golongan 'atas', iaitu untuk tourkan aktiviti ni di semua Banadaraya di Malaysia untuk memberi kesedaran kepada orang 'atas' khasnya yang selalu mengatakan benda ni vandalism dan pelajar atau semua golongan muda yang perkara ni elok kalau dilakukan dengan betul. Kami cadangkan seisi dialog, sembang seni, kritik, btekak dan apa saja cara untuk memastikan semua orang faham apakah seni grafiti. Pastu kami juga akan cuba meningglakan kesan spray kitorang kat tempat tumpuan publik di setiap lokasi tersebut dengan cara halal. InsyaAllah kami akan dokumenkan dan publishkan di akhir program untuk rujukan semua yang berminat. Amiiiinnnn