Saturday, January 17, 2009

Karya Aku Untuk PalestineA. Tajuk: Light Up Gaza : A Life For Sale
Bahan: Korean Compress Wood, Perspex, Aerosol Spray, Bulbs

B. Tajuk: Light Up Gaza : A Life For Sale I
Bahan: Korean Compress Wood, Latex doll, Aerosol Spray, Bulbs, Fabric, Acrylic


Statement:

Aku tak 'pandai melukis', aku lebih terer bertukang, aku terdedah dengan kematian (ntahlah, semacam dah macam hobi atau interest aku). Aku suka tengok sesuatu dari sudut berbeza untuk mendapatkan punca, sebab, akibat dan jalan penyelesaian. Tu yang terkadang kekawan ingat aku negative thinking . Lantak koranglah. Yang pasti aku nak tau sesuatu lebih detail dan membuat keputusan indah - buruk, baik - jahat melalui pelbagai sudut dan aku tak suka jadi pak turut.

Dalam karya plak, bagi aku karya harus ada mesej dan dibuat bukan untuk diri sendiri (nak juallah tu!). Karya aku dibuat hanya jika ada sesuatu yang benar-benar spark dalam diri dan dah tak dapat aku nak bendung. Sebab tu aku takleh jadi 'artis Malaysia'.

A. Keranda tu adalah perkara biasa dalam situasi perang kat mana-mana. Apa-apa kotak pun jadilah, asalkan mayat boleh letak dalam tu. Aku buat keranda saiz kanak-kanak kerana dari pandangan aku apa yang terjadi ialah depa (zionis) nak bunuh kanak-kanak agar tiada lagi pejuang syahid pada masa depan, begitu juga dengan kaum wanita, kalau dah tadak kaum wanita, sapa nak beranak? Kat luar aku stensilkan dua watak 'hero' dalam cerita terbaru di Asia Barat iaitu 'Si Belukar' dan 'Si Olmert'. Kat hujung depan dan belakang simbol bomb dengan efek lilin dan perkataan Light Up Gaza (imej biasa digunakan oleh masyarakat dunia untuk memberi keamanan kepada Palestine dan disertakan gambar lilin) yang aku tukar jadi bomb dan otomatik makna lain. Kat bucu sebelah plak gambar bendera Israel yang aku tukar dengan simbol paling popular yang sebenarnya menjadi alasan untuk meyerang negara lain.

Kat dalam plak aku stensilkan 4 wajah (lelaki tua, wanita -macam haneem aku tengok dan dua kanak-kanak yang semua org pernah lihat dalam kes terbaru ni) sebagai lambang yang diorang nilah yang ingin sgt 'dimatikan' oleh zionis. Kat bahagian tgh plak imej / simbol mayat yang dikafankan dan pecahan mayat tersebut yang nampak cantik sangat dengan efek lampu pelbagai warna yang juga serasi dengan imej kat luar tu (Light Up Gaza).

B. Kat dalam work kedua tu plak aku letakkan patung latex kanak-kanak yang aku kafankan. Yang ni direct sikit. Mayat, Kafan. Darah = Syahid. Tapi kat luar plak aku gunakan imej-imej wajah-wajah sayu orang yang kehilangan insan tersayang dan ia memang aku dapatkan dari Yahoo Image for Gaza.

Untuk kedua-dua work ni aku buat special display sebab aku pernah menulis tentang setiap artis perlu memikirkan dari awal how thier works nak dipamerkan, Jadi untuk ini aku buat apa yang aku cakap & padestal ni memang custom made untuk works ni, Dan padestal bagi aku tak semestinya flat, putih, hitam dan pelbagai typical way. Untuk ni aku stensilkan gambar bangunan-bangunan yang telah dibom oleh Zionis. Look like artworks tapi jangan lupa tu hanya padestal. Nak beli boleh!!!!

Akhir kata, tu bagi akulah, korang semua bebas beri pendapat korang sendiri dan bagi aku tadak yang salah, Untung-untung statement work tersebut bertambah. Terpulanglah kat korang untuk menilai dan memberi jawapan kepada Kes baru ni. Adios, TAKBIR!!!!!