Monday, February 16, 2009

Grafiti di Balai



Pada Wednesday, October 22, 2008 aku pernah menulis tentang angan2 aku untuk membawa art from d street ke Balai. Kerana keikhlasan kot, at last pada 14 Februari 2009 salah satu impian aku tu jadi kenyataan pabila 3 orang grafiti artis (They, Mamis & Super Sunday) telah dijemput untuk menyepray (spraying) kreativiti dan pandangan mereka di dinding yang telah aku dan teman2 sediakan sempena dengan Bazar Seni Gaza sebagai salah satu aktiviti untuk Pameran Amal Palestin.


Seperti yang aku dan rakan2 dah agak dan salah satu tujuan untuk aku bawak mereka ke balai ialah bagaimana mereka boleh menarik crowd. Yerlah, biasanya depa ni 'musang'. Spray dan lari di tengah malam. Sekarang pengunjung dapat melihat bagaimanakah proses sebenar untuk mereka menghasilkan karya seni mereka. Walaupun rata2 diseluruh dunia grafiti masih dianggap vandalism tetapi aku amat yakin yang bentuk, cara, stail dan aktiviti mereka juga boleh diarahkan ke arah positif. Biasalah orang Malaysia walau apapun yang mereka follow such as black metal ker, dark metal ker, grunge ker, realism ker, abstrak ker apa2 jer ker semuanya seolah2 hanya follow surface. Deep in their hati mereka tetap anak Malaysia yang mempunyai jatidiri yang kuat dan segalanya boleh digunakan untuk menyampaikan sesuatu yang positif. Ini yang aku pegang dan yakin terhadap golongan muda Malaysia yang dipandang negatif. Minah gothic pun kalau balik rumah atau kampung berkemban jugak weiiii. Mat dark metal pun gi solat aidilfitri beb. Hanya secacing jer yang betul2 hanyut. Mat pet pun gi masjid ari Jumaat utk ushar apa2 yang boleh dijadikan punca rezeki. Kalau tersermpak ngan aku nayalah jawabnya.

Anyway aku harap kekawan support dan doakan usaha seterusnya yang cuba aku dan rakan2 push kat golongan 'atas', iaitu untuk tourkan aktiviti ni di semua Banadaraya di Malaysia untuk memberi kesedaran kepada orang 'atas' khasnya yang selalu mengatakan benda ni vandalism dan pelajar atau semua golongan muda yang perkara ni elok kalau dilakukan dengan betul. Kami cadangkan seisi dialog, sembang seni, kritik, btekak dan apa saja cara untuk memastikan semua orang faham apakah seni grafiti. Pastu kami juga akan cuba meningglakan kesan spray kitorang kat tempat tumpuan publik di setiap lokasi tersebut dengan cara halal. InsyaAllah kami akan dokumenkan dan publishkan di akhir program untuk rujukan semua yang berminat. Amiiiinnnn


13 comments:

  1. xd live sdow ke hehehehe...selit la skit...tunjuk skit yg bebudak metal ke ape ke...support kerja2 amal ni...hehehehe

    ReplyDelete
  2. tak nampak pun depa bantu, lu kalau ada lu masuklah dlm blog lu

    ReplyDelete
  3. malas la nak menunjuk yg kite ade membantu hehehehe...tapi mmg ade
    gua dah sebarkan kat area port klang

    ReplyDelete
  4. Bukan pasal menunjuk, kita buat kerja ikhlas, Tuhan tau. Kalau kita tak sebarkan camner nak tarik org lain bantu. Yang menunjuk2 ialah depa yg sampaikan cek berjuta-juta tu, tapi duit company & duit rakyat hahahahaha. Respectlah Hamba Allah yang derma 2 juta, nama tak gitau, muka pun tak tunjuk.

    ReplyDelete
  5. mende pot klang.. distro kat ipoh laa..tolong halalkan yang haram XD

    ReplyDelete
  6. betul...betul...betul...
    ala kat haneem...teman pun org perak gak...tapi dok port klang hehehe

    tu kak hanemm ade...kasi panggil la band2 wat performance hehehehe

    ReplyDelete
  7. anytime nak kasi letup balai dengan growl..jeritan batin ahaaa

    ReplyDelete
  8. aik kita chating kat sini lak hehe author dah hangat hati tu..hehe..cabuuttt

    ReplyDelete
  9. hehehehehe...hangat kejap je tu...hehehe...cabuuuttt

    ReplyDelete
  10. hey budak comey! lu mana boleh jadi dark nyer kaki, pendekz sgt, kena banging kang tergolek lak, Lu hanya layak dok & dibelai awek indon kat kedai along jer wahaaaaaaaaaarrrghhhhhhh kill kill kill die die die

    ReplyDelete
  11. hampehhhh...blom cube blom tauuuuuu...

    xlepak along dah pasni...geliiiii

    ReplyDelete
  12. argh...best giler ah diorg nyer hasil...iskh... respek siot....

    ReplyDelete