Thursday, September 25, 2008

Kenapa Tadak Kes Kecederaan Kerana Meriam Buluh Di Sarawak????


Adalah menjadi perkara biasa jika dekat2 nak raya ni putus jari main mercun, cedera kena meriam buluh malah ada yang KO pun. (buat susah mak ayah nak raya jer). Kat sini aku nak citer favo aku masa kecik dulu iaitu meriam buluh atau kat Sarawak kitog panggil 'bedil'. Tapi tau tak sejak aku lahir 37 tahun yang dulu aku tak pernah dengar kat Sarawak ada budak yang cedera kena meriam buluh. Setelah aku tenung, aku kaji dan aku banding ngan kat sini aku dah jumpa jawapannya kenapa tak berlaku kemalangan di Sarawak dan aku rasa benda ni boleh diheboh-hebohkan supaya Meriam Buluh ni dibenarkan main balik dan dijadikan salah satu warisan tok nek kita.

Kalau kat Sarawak biasanya seminggu sebelum atau minggu pertama Ramadhan akan diadakan aktiviti gotong-royong membersihkan kubur. Biasanya kat kubur di Sarawak ditanam buluh yang baik punya untuk buat bedil ni iaitu Buluh Betong. Kenapa buluh ni terbaik? Buluh ni lebar(biasanya paling kurang 5 inci) , nipis (kulit - maksimum 1 cm) dan ruas panjang (>< style="font-style: italic; font-weight: bold;">burit bedil. Acara seterusnya ialah menebuk meriam tersebut, biasanya kitorang gunakan alu lesung kayu (lesung besar yang biasanya digunakan untuk tumbuk beras buat tepung beras) atau kayu tugal (kayu yang digunakan untuk membuat lubang tanam benih jagung atau semasa nak menanam padi huma). Kalau takde gak apa2 kayu atau besi panjang boleh digunakan. Pastikan hentakan sesedap rasa kerana kita taknak buritnya pecah, Pastikan lubangnya cantik, maknanya kemas dan sebaik2nya di bahagian yang ditebuk itu (ruas) mempunyai lubang yang sama atau rata dengan bahagian tengah ruas.

Pas tu kitrog biasanya jemur buluh tersebut dan biarkan kena hujan panas dan apa jua keadaan iklim, kalau ada salji pun takper. Pas seminggu atau dua minggu bergantung kepada proses kering buluh tersebut. Tandanya ialah buluh tu bertukar kaler jadi kekuningan dan ni lah yang de best & de kedaboom.

Pas tu jangan lupa buat lubang cucuh seperti yang ada dalam gambarajah. Biasanya kitorg gunakan pisau raut atau kalau dah malas guna 'bor' atau drill pusing tu jer dengan saiz lubang jangan lebih drp 1 1/2 cm. Next ialah proses yang aku rasa yang patut diketengahkan untuk pastikan aktiviti ni boleh diteruskan dan tidak diharamkan oleh pihak yang haram jadah yang duduk di bandar dan tak pernah main bedil ni. Camnerlah diorang ni tahu benda bahaya. Bodoh tol. Eh emo plak aku. Kita balik ke proses penting ni. Biasanya orang-orang tua (biasanya atuklah) akan meraut rotan atau buluh menjadi halus tapi bukan sehalus buat tikar tu, tebal sikit dan biasanya kalau rotan kecik yang ustaz buat rembat masa mengaji tu, hanya dibelah dua jer. Pas tu rotan atau buluh tu digulung disekeling buluh tu secara kemas dan kuat dan endingnya disulam cantik. Tau kenapa kena buat elok2? Sebab masa Pertandingan Bedil ni bukan saja letupan tu dikira tapi kekreatifan menggulung pengikat ni pun diambik kira. Pastu jangan lupa plak buat kekuda atau stand untuk letak bedil ni. Kemudian bedil tu sedia untuk diletupkan.

Tapi satu perkara lagi kenapa bedil ni selamat ialah kat Sarawak kitorg tak main meriam buluh ni dengan kabaid. Kitorang main guna minyak tanah. Pelikkan????? Paling nakal pun kitorang guna petrol, tapi kalau tournament confirm kena disqualified. Memang guna minyak tanah ni leceh sebab bedil tak terus meletup, kita kena cucuh minyak tu beberapa kali untuk memanaskannya. Dalam 5-10 minit gaklah. pas minyak tu panas bedil tu akan mula meletup dengan letupan awal macam kentut, kadang2 kepuuut jer dan biasaya bunyi cam kentut cirit tu, kepisshhhhh. Tapi harus sabar tak lama lepas tu korang taulah dianyer letup. Sampai tahap maksimum dan hyper ada gak yang naik firaun, boh katak atau anak ayam kat depan bedil tu. Kesian haiwan tak berdosa tu dikorbankan untuk Ramadhan atau Raya. Tapi aku tak pernah buat benda-benda tu sebab aku pencinta kehidupan dalam dunia ni, Tapi letup member yang lalu ngan basikal atau motor tu biasalah, tu pun kalau ada dendam... hehehehehehe.

Selain bermain cara biasa ada beberapa tips nak pastikan bedil tu meletup kuat iaitu antara dua cucuhan atau letupan kita boleh tutup lubang cucuh dengan ibu jari, pegang burit bedil tu dan kocak supaya minyak didalam tu berbuih dan tu maknanya gas panas tu naik, pas tu apa lagi cucuhlah, silap2 masa nilah bedil tu pecah, tapi jangan risau ia takkan berkecai sebab dah diikat. paling kuat pun merekah dan memercikkan sikit minyak kuar jer, kekadang percikan api, setau aku kecederaan maksimum yang biasa aku lihat, dengar dan alami ialah bulu kening dan bulu tangan terbakar sikit. Satu lagi tips terbaik ialah pada masa siang hari jemur buluh tu tengah panas kerana ia akan membantu dalam proses memanaskan minyak masa nak main.

Tips penting untuk memastikan jangka hayat bedil ni ialah tiap kali lepas main buang lebihan minyak dan dirikan atau gantung bedil tu kat gelgar bawah umah. Korang tau pentingnya jaga bedil ni, sebabnya kalau bedil tu Champion punyer (tarak jual) dalam tournament, biasanya ia akan bertahan jadi juara paling kurang pun untuk dua tahun beb. Kalau dah merekah pun masih boleh dimainkan,


Ops dah nak abis citer aku baru teringat, pencucuh biasanya dibuat menggunakan belahan buluh dan panjang lebih kurang 1 1/2 kaki ke 2 kaki. Manakala untuk mencucuh celupkan pencucuh tu kedalam minyak kat dalam lubang tu dan kemudian cucuhlah kat pelita pas tu apa tunggu lagi KASI LETUPLAHHHHHHHHHH. Amacam boleh diketengahkan ker?????

No comments:

Post a Comment